Den vanligaste myten vi slår hål på är att det skulle vara skadligt att bada hunden för ofta. Det är mer skadligt för hundens hud och päls att avstå från att bada den regelbundet. Avsaknad av grundlig bad i bra shampoo orsakar klåda, allergier, eksem och de kan tom gå så långt att hunden får frätskador.

0735-46 92 22

Mån-Fre 9-16

Nygatan 12 D

352 31 Växjö

Drop In kloslipning

Tisdagar 17-18

 

Hur gör jag själv

Pälsvårdstips

Att sköta hundens päls korrekt mellan besöken hos frisören är avgörandeför hur slutresultatet blir.

 

Olika raser kräver olika vård och olika mycket skötsel. Vilka verktyg och produkter du behöver skiljer sig också inte bara mellan ras utan mellan individer.

Vi hjälper dig gärna att välja ut rätt verktyg och produkter i vår lilla butik.

Hur ofta du behöver gå till frisören med din hund är olika men generellt var 6:e till 12:e vecka är en bra intervall. Går det längre tid mellan besöken så påverkar det inte bara slutresultatet utan även priset på behandlingen då mer päls och tovor tar längre tid och kostar därför mer.

Här nedan får du tips på hur ofta du ska bada hunden, vad du själv kan göra mellan besöken och förslag på vanligaste behandlingen för din hunds pälstyp

Hundar med

Lång & mjuk päls

Bichon, powder puff, pudel osv.

 

 

Bad

Du bör bada din hund med shampoo och balsam var 3:e till var 10:e dag. Hur ofta du behöver bada hunden beror på hur fort den tovar i pälsen. Får den tovor var 4:e dag så badar du var 3:e dag. Smutts, fukt och friktion skapar tovor.

Shampoo blandar du enklast i en flaska med vatten. Böt ner hunden först och krama sedan in shampoot i pälsen. Skölj ur och upprepa shampooneringen 2-3 gånger till hunden är redigt ren.

Där efter gör du samma procedur med balsam en gång och se sedan till att skölja ur ordentligt.

Krama ur vatten ur pälsn och svek sedan in hunden i en handduk och krama hunden så torr det går, gnuga ej!

 

 

 

Föna & borsta

När du har badat hunden och handdukstorkat den så är det dags att föna.

Här är det viktigt att du fönar ända ner i huden på hunden. Föna och borsta samtidigt för bästa och smidigaste torkning.

Här bostar du också ur alla tovor ur pälsen. Jobba i benor, när en sektion är torr och tovfri, gör du en ny sektion och borstar och fönar det torrt fortsätt så över hela hunden. Viktigt är att borsta ur alla små knutar och lös päls för de kommer annars att orsaka en ny tova.

Använd en karda, piggborste och stålkam med både täta och glesa pinnar/piggar.

I regel räcker det att borsta hunden i samband med att du badar den, täta bad underlättar pälsvården.

 

Hundar med

Sträv päls

Terrier, tax, griffon, schnauzer, cocker/springer spaniel* osv.

 

 

Klippning

Beroende på vilka önskemål på hur snygg hunden skall vara hela tiden så får du boka en tid efter dina önskemål. Vill du hålla en välvårdad och lättskött päls bör du boka besök med en intervall på 6-8 veckor. Tänk på att det inte bör gå längre tid än 12 veckor mellan dina besök, pälsen hinner då bli så lång och krånglig att sköta hemma. Det tar desutom längre tid för frisören att klippa din hund och det påverkar priset.

Vi klipper både med sax och maskin för att få bästa resultat

 

 

 

 

 

 

Bad

För att resultatet vid en trimning ska bli så fint som möjligt är det viktigt att borsta ur underull. Genom att borsta ur död underull underlättar du för ny ull och täckhår att växa. Med rätt mängd av vadera så håller sig päls och hud frisk och pälsen ser snygg ut hela tiden.

Borsta lite varje vecka med en underullskam eller lavasten/rycktsten.

Ett tips är att ta en gles stålkam och på den väva några gummisnoddar längst in på kammen. Borsta sedan hunden med kammen och lös/död päls kommer att fastna på gummisnoddarna.

 

 

 

 

 

Borsta underull

 

 

Trimning

Hur ofta du behöver bada din hund beror lite på vilken ras och hur skitig hunden har blivit. 1 gång i månaden eller vid behov om hunden har smuttsat ner sig är en bra tumregel. Hundar med en så kallad blandpäls* ex cocker/springer spaniel behöver bada oftare då behängen suger åt sig smutts mer. Ser råd för långhåriga pälsar!

Efter shampoonering och balsam så torka hunden med handduk och föna gära så hunden blir snabbt torr ända ner i huden.

Tänk på att det skall gå 3-4 veckor mellan bad och trimning.

 

 

 

Trimning innebär att man med fingrarna eller med hjälp av trimverktyg plockar döda hårstrån ut ur hårsäcken. Detta är en prosess som tar sin lilla tid då det inte finns några genvägar. Det gör inte ont på hunden om man gör det i rätt intervall då hårstråna är mogna. Trimning bör ske med ca 3 månaders intervall lite beroend på ras och individ.

Berende på hur mycket päls och underull hunden har så tar en trimning olika lång tid. Därför varierar priset från gång till gång beroende på hur flitiga ni är på att kamma underull hemma och hur lång tid det går mellan trimningarna.

 

 

Hundar med

Tjock dubbel päls

Samojedhund, lapphund, schäfer, huskey osv.

 

 

Bad

Hundar med sådan här tjock päls sätter mycket underull. Det kräver en hel del pälsvård från ägaren för att undeullen inte ska tov igen och bli för mycket.

Att borsta ur underull är mycket tidskrävande och bör göras ordentligt minst 1 gång i veckan. Här behöver du en karda, stålkam och piggborste och ev en underullsborste (furminator). Kastrerade hundar sätter mer päls och blir betydligt besvärligare att hålla efter.

Ett het tips är att investera i en professionell hundfön då kan du blåsa ur de mesta av underullen i samband med bad och pälsen blir nästan underhållsfri där emellan.

 

 

 

 

 

Borsta underull

 

 

Underullsbehandling

Underullsbehandling bör du göra med 1-3 månaders intervall beroende på hur mycket underull hunden har och hur mycket hunden fäller.

Här handlar det om att ha rätt mängd underull för att pälsen skall fungera som en isolering mot både kyla och värme.

När du lämnar in din hund för underullsbehandling hos oss badar, fönar och borstar vi bort överflödig underull. Hur lång tid det tar beror som sagt på hur mycket päls hunden har och det är även avgörande för vad priset landar på.

 

 

Hur ofta du behöver bada din hund beror lite på vilken ras och hur skitig hunden har blivit. 1 gång i månaden eller vid behov om hunden har smuttsat ner sig är en bra tumregel.

Efter shampoonering och balsam så torka hunden med handduk och föna så hunden blir torr ända ner i huden. Det är svårt att föna hemma med en vanlig handfön då det nästan är omöjligt att få pälsen torr ända ner i huden. Till sånna raser behöver man en professionell hundfön det gör det så mycket enklare och snabbare.

 

 

 

 

Hundar med

Kort päls

Dalmatiner, pinscher, labrador osv.

Vill man skämma bort sin hund någon gång så kan man lämna in på ett spabad. Då får hunden ett skönt massage bad, fönas torr och vi borstar bort död fällpäls.

 

 

Hundar med kort päls är rellativt underhållsfria. Här kan du borsta med en mjuk gummiborste för att det stimulerar huden och pälsen. Om hunden fäller vilket sker i perioder vår och höst så kan du använda en lavasten för att borsta bort döda hårstrån.

 

 

 

 

 

Borsta

Hur ofta du behöver bada din hund beror lite på hur skitig hunden har blivit. 1 gång i månaden eller vid behov om hunden har smuttsat ner sig är en bra tumregel.

Efter shampoonering och balsam så torka hunden med handduk, sämskskinn och föna så hunden blir torr ända ner i huden.

 

 

 

 

 

 

Bad

 

 

Spabad & fällreducering

Zvanza

 

Zvanza är ett litet företag som drivs av Emelie Olgert sedan 2009. Vårt mål är att erbjuda professionella tjänster till djurägare.

Nytt

Glöggmys & julklappsjakt 19/12 kl 16:30-18:00

 

Vårens kursutbud ligger nu uppe på kurssidan!

Dec 3, 2017

Fullbokat hela december

Dec 11, 2017

Kontakt

 

Nygatan 12 D, 352 31 Växjö

0735-46 92 22

© Copyright. All Rights Reserved